tisdag 10 december 2013

Rensar.

Jag som alltid handlat böcker. Jag, som i alla tider hävdat att jag älskar böcker och vill äga dem.

Jag erkänner nu att jag några år mest hållit liv i en gammal sanning om mig själv. Sanning fortfarande, men inte helt.

Jag läser ju inte längre. Detta sörjer jag. Den bok jag läser nu, kan jag bara inte avslöja hur många år jag haft på mitt sängbord utan att komma igenom den. Och ändå gillar jag den.

Nuförtiden köper jag fackböcker och biografier om jag köper några. En och annan skönlitterär bok lockar, men jag skall försöka låta bli att handla.

Jag avundas verkligen de människor som läser och känner mig som en fattigare version av mig själv som inte läser.
Så plötsligt i höst har det inte känts det minsta svårt att tänka att jag skall rensa ut i våra bokhyllor. Känslan är snarare lättnad. Jag kommer inte att läsa om dem - har aldrig varit bra på att läsa om en bok jag redan läst. Kvar hos oss blir den typ av böcker jag nämnt ovan, plus de flesta (kanske alla) böckerna skrivna av svenskar. Och så de bästa böckerna av de vi har. All science fiction. All fantasy. Seriealbum. Glossiga magasin. Resten går till Röda Korset där någon annan har chans att läsa dem för en billig peng.

Så nu får vi en sådan där bokhylla som jag snobbigt fnös åt förr i världen - hyllor med lika mycket prylar i, som böcker.

Å andra sidan kämpar vi en del med att väcka läslusten hos Norah. Rubens läslust blommar! Han läser på allt han kommer åt, med den äran. :) Och Norah ville till bibblan efter konserten i söndags - hon ville ha litteratur att läsa över jullovet. Kanske håller korken äntligen på att gå ur?

5 kommentarer:

Birger Johansson sa...

Utveckling, ett steg framåt...men kolla så du inte sorterar ut några av mina böcker...:)

Fint om Norah börjar läsa, då finns det plötsligt en helt ny värld att uppleva
kram

Morskan sa...

En massa nya världar för Norah. En massa. Och ja, jag har hittills hittat fyra böcker som är dina. :)

Birger Johansson sa...

O hjälp, var skall dom rymmas...?
kram, det löser sig

en annan sa...

Fin ny användarbild pappa! :-)

Åh, tänk när ungarna börjar läsa...! Jag längtar. Hoppas det lossnar för Norah i jul! :-)

en annan sa...

Förresten, när man läser böcker får man rensa hela tiden - det är inte alls roligt faktiskt. Nu hjälper ju Kindlarna stort på antalet böcker förstås, men det flyttar in en handful nya böcker varje år ändå och det känns alltid lite bekymmersamt att veta att de egentligen inte får plats (för vi har redan sållat så att det bara finns plats för "de bästa")... 8-)