måndag 6 februari 2017

Tvärstopp.

Idag har Luleå Ridklubb varit tvungna att dra i handbromsen med full verkan.

En längre tid har ridskolan bokstavligt talat haltat fram med ett oroväckande antal halta och lytta hästar. Man har knogat och köpt nya hästar, med varierande framgång. Det är svårt att lyckas med hästköp! Och framför allt som min ridinstruktör (tillika ridskolechef) berättat, så tar det cirka två år att få en ny häst ridskolemässig (give or take, beroende på dess bakgrund).
För att spara på hästarna tidigarelades ikväll teoripasset som skulle ha kommit senare på terminen. Vi fick träna på att tömköra och longera häst. Mycket nyttigt och rätt spännande skall jag säga! :-D
Det är levande, stora djur som skall tåla mycket slitage och som tyvärr ofta blir halta eller skadar sig. Den sista tiden har fler hästar gått på vila av en eller annan orsak som ovan och vi vuxna ryttare har fått börja rida på de största ponnysarna. Och de stora ponnyryttarna har fått börja rida de mindre ponnysarna. Och så är man i den snabbt nedåtgående spiralen... :-/
Så för att rädda verksamheten, som är helt beroende av hästmaterialet (duh), så pausar man nu ridlektionerna på storhäst. I sju veckors tid, vilket jag antar är till att börja med. Ponnyryttarna fortsätter opåverkade.
Chefen ber oss att inte kräva tillbaka det vi betalt för dessa lektioner, även om vi har vår fulla rätt att göra det. Om vi gör det, skulle det snabbt kunna innebära att droppen rinner över och att ridskolan faktiskt går omkull.
Man kommer att erbjuda miniverksamheter, till exempel sitsträning för tre ryttare (finns i nuläget cirka 3-5 hästar att rida på) som man får anmäla sig till och betala extra för.

Jag känner mig väldigt lojal med ridskolan efter att ha ridit där sedan 1992 med korta avbrott för två graviditeter och några småbarnsår. Jag kommer inte initialt att kräva tillbaka några pengar, men sträcks tiden utan lektioner ut, får jag ju fundera ett varv till.

Som kompensation för det här ytterst tråkiga, bokade jag, Barndomskamraten och hennes kollega (vi rider tillsammans alla tre) ikväll en ridresa till Skottland. Yay! Och om litet drygt två månader börjar westernridningen om igen!

3 kommentarer:

Dorro_148 sa...

Står hästarna på LRK fortfarande i spiltor? Var tio år sedan sist jag var där. Tror man i längden skulle tjäna på att göra investering i lösdrift lik Pite och Grans, där verkar skadorna vara mindre och hästarna gladare.

Birger Johansson sa...

Släpp hästarna loss, det är vår. Finns det marker där dom kan gå lösa? Med skydd så dom går in när det blir dåligt väder

Morskan sa...

Till båda kommentatorerna här ovan - av hästarna på Hertsön står fler i box än i spilta, på storhästsidan. Bland ponnyerna är det spilta som gäller (barnen och hästovana föräldrar kan inte börja jaga dem i en box när de skall göra i ordning dem).

Alla hästarna är ute i hage varje dag. En del av skadorna hästarna har nu, har uppstått i hage (och i box i ett av fallen).

Jag som ridit på ridskolan i cirka 25 år, upplever hästarna som glada och bra att hantera idag. Gillar tanken på lösdrift, men har aldrig själv varit på en ridskola som praktiserar detta.