fredag 11 september 2015

Tänder och jakt.

Idag var det så dags för Ruben att göra samma specialröntgen som Norah fick göra i början av sommaren. Norahs tandläkare ville kolla att hennes permanenta tänder låg på rad och väntade på att få titta ut, åtminstone delvis för att hon då bara hade tappat åtta tänder (de fyra små mitt fram, uppe och nere) och för att hennes hörntänder som borde vara på gång att släppa, satt som berget.
Var mer beredd med kameran den här gången och klev in och tittade över Rubens axel medan sköterskan höll på att ställa in maskinen. Frågade artigt om jag fick fota innan och det fick jag visst det och sedan stack hon in huvudet i bilden. Knas! Maskade bort henne med en lämplig döskalle. ;-)
Vi fick lugnande besked efter Norahs röntgen och sedan dess har ju minsann en av hörntänderna lossnat. Norah bröt ganska kallblodigt lös den ur munnen när den vickat och retat henne nog länge. Ruben hade nyligt tappat sin första hörntand och vid jämförelse hade Norahs tand en seriöst kraftig och lång rot jämfört med Rubens.
Tack vare att Norah var tidigare, kunde jag ju preppa Ruben i detalj innan besöket. Det är värdefullt. Undersökningen gick som en dans och så tipsade sköterskan om att fota röntgenbilden också. Finurlig person det där! Vi stod och tittade på den ordentligt Ruben och jag. Han tyckte den var jättekool och litet läskig, med skelett och allt. Ruben fick ju göra den här undersökningen för att en av hans permanenta tuggtänder längst bak i överkäken lyckats brotta lös en mjölktand på sin väg ned/ut i munhålan. En mjölktand som inte skulle ha släppt på länge än.

Vis av G's historia som barn, med tänder som drogs och vandrade hit och dit, förde jag på tal frågan om hur Rubens tänder kunde tänkas göra nu då. Med en stor lucka i överkäken efter den för tidigt tappade tuggtanden, som kanske inte täpps till så snabbt då av sin permanenta ersättare. Frågan var relevant och så fick vi remiss på den här röntgen. Så då får vi se. Men Ruben påstår att han känner den nya tanden redan. Och det måste väl vara bra antar jag. Då skall väl ändå inte tänderna hinna börja vandra så mycket i käken.
G åkte ut tidigt efter lunch idag, i skamligt fint väder. En veckas älgjakt med mycket umgänge och mycket [skit-]prat är han absolut värd! Radar hakade på, som vi planerat, för en veckas semester med ett par, tre råttor om dagen. Jag önskar G all lycka med jakten och kanske ser vi honom på en blixtvisit under veckan, eller så i näst bästa fall om en vecka.

De här små luftbubblorna som skickas fram under båten av propellrarna när G lägger i backen - de är så vackra! Nya motorn är så tyst också, så man hör rasslet av dem där de porlar just under ytan. [Need. Better. Camera.]

1 kommentar:

Unknown sa...

Vilka bilder av tänderna! går ju att skrämma barn med...
Bilderna från stallarna är ju väldigt bra, backbilden ser ju läcker ut