måndag 15 september 2008

Klart!

I fredags, medan G kom upp till stan och hämtade oss, klarade resten av jaktlaget av att avsluta jakten genom att fälla den sista kon. Tolv vuxna djur och fyra kalvar totalt har fällts på de tre öar som ingår i viltvårdsområdet. Kalvjakt kommer att ske under hösten, men den hoppar G över. Fast man vet aldrig - Hertsövännen är bra på att liva upp G och få med honom på jaktturer! ;O)

Älgfesten var som den var - fokus ligger på glad samvaro över älgköttsoppan och i år var soppan verkligen jättegod! Det låter dumt, den är alltid god, men i år var den extra god. Köttet var superfint, klimpen var mumsig och så kändes soppan mindre fet än vanligt. Några personer premierades för sina insatser, främst kvinnorna som lagat all denna köttsoppa (till närmare 60 personer) samt bakat kladdkaka som visade sig vara årets efterrätt. En i jaktlaget som gjort särdeles mycket under kylrumsbygget fick en skjutkäpp och minsann fick inte G (kassör i vvo:t) en fin liten yxa för sitt arbete med vvo:ts hemsida. G hade smusslat och förberett skjutkäppen och visste nog inget om att någon annan i laget smusslat och förberett åt honom!

Vi hade trevligt sällskap av Hertsövännerna som sedan djärvt stävade över fjärden hemåt i mörkaste natten (de for vid 22-tiden). Svärföräldrarna och svågern satt i andra änden av lokalen så vi såg inte dem så mycket. Men vi ser ju dem annars, så det gjorde väl inte så mycket! ;O)

Igår finstyckade vi och jag var faktiskt med och hjälpte till. Jag har sedan vi fick barn aldrig kunnat hjälpa till, för de har antingen ammats eller krävt omvårdnad, varför jag utan att ha tänkt efter en sekund var helt inställd på att jag inte skulle kunna vara med i styckning och paketering i år heller. Det är ett arbete som jag inte direkt längtar efter, men när man väl står där, allihopa, småpratar, skär, skär, skär och spekulerar i om även den här biten är innanlår ;O), så är det inte alls tokigt. Nu är det i alla fall klart.
För att fira, ställde vi till med en härlig middag på potatisgratäng, stekt mandelpotatis, sallad, kantarellsås och så färsk älgfilé. Vin dracks till och det blev så lyckat, att vi funderade på om vi skall göra det till en tradition - att genast efter avslutad jakt inmundiga den goda filén, som man annars andäktigt sparar till något "tillfälle". G's faster med make delade måltiden med oss, till allas nöje!

Båten for G och sonen och parkerade för vintern. Jag bytte gardiner i vårt rum och kuddfodral på sängen - "vinterställde" rummet - och bytte sängkläder. Vi förbereder oss så sakteliga på höstens förfallsperiod, som innebär en ganska lång tid då vi inte åker ut till ön, därför att föret inte riktigt tillåter det.

Inga kommentarer: