tisdag 25 augusti 2009

Pandemi.

Smaka på det ordet. Ordet på tapeten kan man säga utan att överdriva. Och någonting som verkligen börjar torna upp sig framför oss på arbetet.

Barnmorskor arbetar väldigt självständigt, både på vårdcentral och på sjukhus. Jag har knappt orkat intressera mig för den nya influensan mer än det jag snappat upp via olika media. Dåligt av mig, jag vet. Men hallå - det har varit sommar. :O)Men nu börjar riktlinjerna skissas på för applicering ute på vårdcentralerna. Vi har en pandemi - influensan är spridd i världens alla länder. Alla erbjuds gratis vaccinering. Vårdpersonal hör till dem som skall vaccineras i första vågen, tillsammans med dem som alltid rekommenderas att vaccineras mot "vanliga" influensan som kommer rullande varje senhöst.På arbetet har ledningen bland annat i uppdrag att lägga upp en strategi där man kalkylerar med 15-30 % sjukfrånvaro bland personalen. Jag undrar hur de skall lyckas? Det finns ju knappt vikarier i vanliga fall och den här vintern drabbas de ju av influensan de också. Vi har fått veta att eventuell beviljad ledighet kan komma att dras in med kort varsel. Jag har umgåtts med tankar på att hälsa på hos syrran på förvintern, men idag släppte jag dem. Jag ställer nu mitt hopp till att syrran skall ta sina små parvlar och komma till oss istället. :O)

All legitimerad personal skall vaccinera befolkningen. Man diskuterar att anlita "annan" personal som skall administrera registrering i Svevac (där registreras numera alla slags vaccinationer). I vårt upptagningsområde finns det drygt 6500 människor. Alla som väljer att vaccinera sig skall ha två injektioner var, med några veckors intervall.
Larsgrund. Och det b l e v åska senare den kvällen!

Vi pratar löst om att verksamheten kommer att bedrivas ungefär som under sommaren, det vill säga vi kommer att utföra endast det nödvändiga. I mitt fall innebär det att jag kommer att fortsätta att ta hand om våra gravida, medan preventivmedelspatienter får stå tillbaka. All övrig tid kommer att gå till att vaccinera människor.

Jag har funderat de sista dagarna och bestämt mig för att jag skall vaccinera mig. Jag har aldrig tidigare övervägt att vaccinera mig mot influensa. Men nu är det en ny influensa och vi har små barn hemma som jag inte vill skall bli sjuka.

Bara därför har det börjat rinna klar snuva ur Rubens näsa från och med idag. :O(

Läs mer här: Information om nya influensan. (NLL)

Och här: Nya influensan. (Krisinformation.se)

Och printa ut den här och häng upp: Den nya influensan. (Affisch)

---> Bilderna är en försmak från Skvalpen. Jag återkommer med ett inlägg därifrån inom kort! :O)

3 kommentarer:

en annan sa...

Ja du, jag har definitivt tänkt komma norrut i höst/vinter! Nu har vi helt avskrivit planerna på en tur söderöver (Kanarieöarna eller Grekland typ) och bestämt oss för att spara den till våren eller så, när man vet mer om vad som händer med årets flunsa.
Jag vill förstås undvika att utsätta mina små liv för denna nya influensa så långt det är möjligt. Som jag förstått det är S i främsta riskgruppen (av någon outgrundlig anledning drabbar den immunförsvaret hos 20+'are hårdare än oss andra). Fast jag misstänker att riktigt små och riktigt gamla inte heller mår så bra av den, med tanke på deras immunförsvars olika brister.

Nåja.

Hur jag skall ta mig upp till Luleå med minsta möjliga exponering återstår att se, kanske kan jag ta en nyinköpt bil på tur norröver. Om man sover över en gång på vägen är det ju fullt görbart. Nej. Asch, Tobias skulle bli galen. Och man skulle behöva vara två åtminstone för att tillhandahålla lite underhållning i baksätet...
Jag vet inte om jag kan flyga med båda barnen, jag betvivlar det. David kan inte sitta själv och Tobias kan inte heller sitta själv... Blä.
Men kanske kan jag ta tåget??
Hur många baciller kan man hitta där??

Morskan sa...

Alltså, både David och Tobias (barn under två år) är förstås i samma riskgrupp som deras far. Och så de gamla och sedan tidigare svårt sjuka. Vi medelålders ;O) kanske klarar oss bäst.
Så ska man ju veta att förutom den nya influensan, så kommer en "vanlig" influensa också. Så det är två chanser till att bli eländigt sjuk i höst... :O/

Jätteklurigt förstås att resa med två så små. Tänkte inte på det. :O] Är Torbelorbe för busig för att sitta själv i ett flygplanssäte? Och tåg - jag tror inte det går. Jättejobbigt att färdas i långa, trånga, rörliga korridorer och hur skulle ni sova? Det var supertrångt och trist att dela säng med Ruben. Antar att Tobias kanske inte kan sova ensam i en tågsäng?

en annan sa...

Ah, det är förstås sant - jag, David OCH Tobias kan ju inte rymmas i en och samma tågslaf. :-[ Typiskt.
Det skulle kanske kunna gå att få Tobias att sitta stilla på ett flygplanssäte, men jag vet inte om jag klarar att kontrollera honom med David i famnen. Som David är nu går det inte i alla fall. Kanske om man taggar Tobias som "ensamresande barn"? Nää.
Jag kanske kan muta S att ta lite semester och följa med. Vi får se! :-)