måndag 31 mars 2008

Helvetes myror.

Vårt lilla hus är invaderat av myror. Det har pågått några veckor nu, med en kulmen någon tid innan påsk. Då kom de i en strid ström uppe i huset; i hallen, mot sovrummet, mot barnens rum. Jag blev halvt galen och stod med dammsugaren och sög upp myra efter myra. Givetvis direkt på morgonen då barnen skulle ha frukost. Jag ville inte ha myrorna i våra rum, där vi lever och sover.
Vi ringde Anticimex och blev hänvisade till vårt försäkringsbolag som skickade ut myrfällor till oss, men det tog ju några dagar innan de kom. G hade åkt buss till jobbet (som han gör typ två gånger per år) och kunde inte hjälpa, så med hjälp av min far skaffade vi hastigt ett par andra varianter av myrfällor. Läget var ju akut!
Började med att sätta ut en sort och iakttog med tillfredsställelse hur små myrlik började ligga runt fällorna. Vi har haft myror förr om åren - men aldrig uppe i huset. De har alltid hållit sig nere i källaren, vid tvättstugedörren och har varit ganska harmlösa. Det brukar vara en kort period under våren då de livas upp, men annars lugnt. Årets invasion är utan motstycke. Jag har till och med hunnit fundera över om man kan stå ut med att bo kvar i huset. Känns som att det bara är en tidsfråga innan vi hittar dem i sängarna. Tur att de inte sprider farliga sjukdomar...

Det akuta läget lade sig och vi tyckte att de minskade något, de jämra myreländena. De har dock tyvärr aldrig försvunnit helt och en del dagar varit fler igen. Vi har börjat hitta dem uppe på köksbänken och de frekventerar vårt köks- och hallgolv. Förbannat.
Under tiden vi varit borta, har vi tittat till huset några gånger. En dag ställde G ut alla våra myrfällor, men antingen har de blivit mindre effektiva än de var tidigare år eller så är myrorna så överdjävligt många fler i år, för de traskar glatt omkring som tidigare.

Imorse fick Norah panik och började storgråta då hon plötsligt fann en myra någonstans på sig (jag hann aldrig se den på henne) när hon satt och åt frukost. Jag sade lugnande åt henne att det bara är att borsta bort myran om hon hittar en på sig och hon nöjde sig med det.
Fy farao.

4 kommentarer:

en annan sa...

Oj fy farao! :-o
Försök hitta en myrfälla med "dubbel" funktion, dvs de äter något giftigt _och så går de hem och dör och förgiftar alla därhemma också_. Otroligt ondskefullt, men det funkar allra bäst.

Vi hade problem med myror på kontoret förra året (det gick en myr-high-way från takterrassen på plan 5 ned till kaffeautomaten på plan 4. (Hur konstigt är inte det??!) Men de försvann när vi slutligen fick till den där sortens fällor.

Morskan sa...

Oh! Jättebra tips. Måste studera ordentligt vilka sorters fällor det är vi har egentligen. Stod just trött och stirrade på en myra som promenerade på ramen till hallspegeln. Bläähh...

Fredrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredrik sa...

Det "en annan" menar är alltså att det räcker med att ge en av myrorna AIDS, sen försvinner alla så småningom.