onsdag 16 juli 2008

Så lätt det gick!

Har så sakteliga börjat köpa fler och fler ekologiska och ibland även rättvisemärkta produkter. Har länge stretat emot att köpa ekologiska ägg; tyckt det skulle bli så dyrt eftersom vi konsumerar så mycket ägg i det här hushållet.

Jag var och handlade igår och då hände det plötsligt! Från och med nu blir det ekologiska ägg. Känns jättebra, för hönorna, miljön och våra barns skull. För vår egen och för dem som kämpar och producerar ekologiskt.

:O)

4 kommentarer:

en annan sa...

Härligt! :-) Vet du när man får börja ge småttingar ägg?

Morskan sa...

:O) Kommer som vanligt inte ihåg, men efter att ha tittat runt litet så verkar det ju vara ok att introducera ägg redan före ett års ålder. Vi väntade säkert till omkring ett år; jag vågade ju knappt ge fisk till Norah. ;O) Vi väntade med mjölk också till omkring ett år; jag tyckte att så länge jag ammade mestadels så behövdes inte mjölk.
Det jag minns däremot, är att vi var väldigt försiktiga, eftersom ägg trots allt är ett potent allergen. De fick bara smaka pyttelitet de första gångerna.
Norah älskar ju ägg idag, medan Ruben tyvärr fortfarande ratar ägg fullständigt. Dock inte i omelett, för där uppfattar han nog inte att det är ägg. ;O)

en annan sa...

Ha ha :-D Det är säkert något med texturen som inte faller Ruben på läppen...
Jag läste just i en bok att 9-12 månader verkar vara introduktionsperiod för ägg, mjölk/mjölkprodukter däremot, det stod bara att man inte bör ge dem mer än 5 dl per dag för att inte hämma järnupptaget. 5 dl!! Det är ju mer än jag själv dricker!

Jag har precis börjat ge lite yoghurt till mellanmål. Skall ta det fortsatt lugnt med det fram till 12 mån.

Morskan sa...

Jisses! Stod det verkligen 5 dl? Som sagt, de flesta dagarna dricker jag själv inte en droppe mjölk. Men barn skall ju ha mjölk, helt klart och som du säger, fil/yoghurt är ju jättebra att börja med.
Jag hade bara den där känslan av att det inte var nödvändigt att introducera mjölk_drickande_ så länge jag ammade ganska mycket. Jag var RÄDD om vår amning! ;O)
Och jo, mjölken hämmer järnupptaget. Jag har ju läst x flera, att till huvudmålet (=lunch) bör man servera vatten och för mig är det ok, men vi praktiserar det inte. De får ju mjölk i alla andra sammanhang, även till fika (mycket hellre än saft). Nåväl, det lär väl bli människor av de här ungarna också!