måndag 28 oktober 2013

Soffa.

Jag har ju ganska länge tyckt att vi skall investera i en ny soffa. Jag har tyckt det varit rent pinsamt att inte kunna sätta folk i något då vi har gäster.


Under det här året har jag för mig själv erkänt att vår soffa numera officiellt är nedsutten samt har kunnat konstatera att ytskiktet på vår skinnsoffa har gett upp. Om jag minns rätt, så är våra möbler klädda med bycastläder vilket har varit mycket bra. Men som med så mycket annat, så har vi inte skött om möblerna enligt konstens alla regler och nu har ytan alltså gett upp på de två mest utsatt platserna (där G och jag lutar våra trötta nackar rätt många kvällar per vecka).

Men så plötsligt händer det. För litet drygt två veckor sedan, skulle G till Piteå och diskutera ett kikarsikte till sin prickskyttebössa. Barnen och jag hoppade av på Mio i Öjebyn. Jag släppte lös barnen med gängse förmaningar och satte igång att provsitta soffor igen. För någon gång i ordningen som jag inte kan numrera.
Friday, med cosy corner. Men inte för oss.
Efter ett tag haffade en säljare mig och då fick jag tillfälle att formulera en del tankar som jag inte riktigt insett förrän jag sade dem högt. Som det här med att nästan inga soffor är sköna i butiken. Det har ju bromsat oss länge det nu. Men det har väl mest att göra med att när man provar soffa i butik sitter rätt upp och ned, vilket man inte gör hemma, utan då kryper man upp i soffan alternativt ligger i den. Sofforna är oftast för djupa för mig, alltså sittdjupet, så när jag har soffan i knävecken har jag inte kontakt med ryggstödet. En del soffor är för höga för mig - känns ju löjligt att sitta och dingla med fötterna hemma i soffan. För G händer ju aldrig det, men han stöter på soffor som är för korta istället. En del har för låg rygg, som den vi har nu.

Jag har längtat efter en tygsoffa! Jag är spyleds på skinnet, som känns svalt initialt och som är så glatt att varenda kudde och filt glider av soffan då barnen suttit där i några få minuter. G kom tillbaka ganska snabbt och ja, jag vet inte vad som hände, men plötsligt började vi känna vibbar kring en soffa.

Soffan som gav oss vibbar var "Friday", en av Mios semibyggbara soffor. Säljaren (Conny!) sålde in oss på en modell med ett "cosy hörn" och en divan, vilken vi hade känslan av skulle rymmas hemma.

För det är ju det också. Soffan skall rymmas och samtidigt maximera antalet sittplatser. Vi har ju ett mikrohus och det gäller att soffan ser nätt ut för ögat. Ingen av oss är leds på vår egen soffas grundform - vi gillar det litet strama, raka, med de breda armstöden.
Vår blivande soffa. Enda skillnaden är att vi skall ha plymåer i ryggen och inte en miljard kuddar. Jag har ju egna kuddar, som fungerar som färgklickar och till mys.
Väl hemma mätte vi upp rummet och visst, soffan rymdes. Men som vi behövde ha den vänd, insåg vi att den tyvärr skulle skärma av öppna spisen och vända den som satt i den änden av soffan helt i sidled från brasan. Vi hade verkligen fastnat för det mysiga hörnet! Nu var vi tvungna att tänka om och det var ju litet jobbigt. ;) Vi pratade med Conny och justerade beställningen och nu blev det en sådan "u-soffa" som "alla" har. När u-sofforna kom, älskade jag dem. Nu känns det som att nästan alla har dem och jag var litet sugen på att undvika just den formen. Tror det var därför jag gillade det där mysiga hörnet så mycket.

Det vi nu har beställt, är en hörnsoffa med schäslong. Schäslongen erbjuder ett öppet avslut mot kök och brasa, som kommer att möjliggöra för den som vill att bara kasta sig i soffan! Tyget är ganska grovt, mellanbrunt med svarta stråk i (färgen kallas nougat). Benen, som i princip är osynliga då de sitter en bit in under soffan, är klädda med kromblank metall.

Vi hoppas och tror att soffan hinner komma innan jul! Och minsann - diskuterade vi inte kaffemaskin igår också. ;D

4 kommentarer:

Birger sa...

Den blir ju skön att vila sig på/i

Morskan sa...

Jo, det tror verkligen jag med!

en annan sa...

Men WOW vilken skillnad!!! :-) Får ni flytta runt på bokhyllor och sådant också? :-)

Morskan sa...

Ja. En bokhylla ryker, den som står helt ensammen i hörnet sedan vi bytte placering på bokhyllan då vi tog bort väggen mellan kök och vardagsrum.

Den får flytta in till det av barnen som vill ha den. Det är det enda. Resten skall kunna stå stilla.

Ja, förutom det maffiga bordet då, som nog kommer att få gå bort. Det är 1x1 meter och kommer nog att ta upp för mycket plats i vårt "u". Och går bordet, kanske tv-bänken får gå också. De hör ju ihop. Hmm...

Det närmar sig ett gäng Blocketannonser och en tripp till IKEA. :)